top of page

5 tips för att lättare välja rätt utbildningDet är lätt att drabbas av beslutsångest i den uppsjö av utbildningar som breder ut sig. Men det finns några saker som är extra viktiga att tänka på när du väljer. Vi ger dig fem tips som gör valet lätt.Vad har jag för intressen?

Börja med att fundera över vilka intressen du har. Vilka ämnen intresserade du dig för i skolan? Vad gillar du att göra på fritiden? Det kan ge dig en hint om vilka utbildningar och yrken som passar dig.


Hur ser arbetsmarknaden ut?

Att jobba som fotograf, musiker eller formgivare kanske låter jättekul. Men då kommer du behöva vara beredd på att slåss om jobben! Det kan vara bra att kolla upp hur arbetsmarknaden ser ut framöver för det yrke du vill studera till. Men med det sagt bör du inte heller välja bort ett yrke du verkligen brinner för bara för att konkurrensen är hög.Vad vill jag ha i lön?

Inte för att du bör välja yrke enbart efter lönen, men samtidigt är den inte helt oviktig. Fundera efter vilka utgifter du kommer ha i framtiden. Hur vill du bo? Vill du skaffa barn eller har du kanske redan barn?

Försök att hitta en utbildning som leder till ett yrke med den lön som matchar dina utgifter.


Hur ser arbetsförhållandena ut?

Fundera över om du trivs bäst med att ha ett yrke där du jobbar vanliga kontorstider, vardagar 8-16, eller om du hellre önskar ett jobb där arbetstiderna varierar mellan dag, kväll och helg.


Vad har jag för personlighet?

Behöver du ett socialt arbete där du träffar många människor för att må bra? Eller trivs du bäst i ditt eget sällskap? Olika yrken passar olika bra beroende på vilken personlighet du har. Fundera även över vad som driver dig. Drivs du till exempel av att hjälpa andra? Eller är det att nå olika säljmål som driver dig? Det är viktigt att ha i åtanke vid valet av karriär.


Comments


bottom of page