top of page

Akut behov av bygglovshandläggare i norra Sverige - ny utbildning startar
Det råder akut brist på bygglovshandläggare i norra Sverige. Det visar den kompetenskartläggning som genomförts av kommunalförbundet Akademi Norr. Nu tillgodoses behovet i form av en ny yrkeshögskoleutbildning.  Pressmeddelande 2024-01-11


Myndigheten för yrkeshögskolan meddelade i dag att en yrkeshögskoleutbildning för Bygglovshandläggare, initierad av Lernia i samarbete med Akademi Norr, kommer att starta i norra Sverige med uppsamlingsorterna Lycksele i Västerbotten och Luleå i Norrbotten. Beslutet är en direkt respons på det enorma behovet av bygglovhandläggare som identifierats i en kartläggning av Akademi Norr i 29 kommuner i norra Sverige. En region som just nu genomgår en betydande samhällsexpansion i samband med den gröna omställningen. Bygglovshandläggare är avgörande för att effektivt hantera och stödja en växande mängd byggprojekt och de planer som finns för samhällsutvecklingen i regionen.


– I samband med att det händer så mycket i norra Sverige är en av de stora utmaningarna med bostadsbyggandet långa ledtider. Tid är pengar och vi behöver hitta effektiva processer. I det här är bygglovshandläggarna en mycket viktig del. Det är viktigt med erfarna handläggare, men det behövs också en bredd och det kan utbildningen bidra med, säger Evelina Åström, företagsrådgivare för branschfrågor på bransch- och arbetsgivarorganisation Byggföretagen.


Bygglovshandläggarutbildningen har sin premiär i höst och är beviljad tre starter under tre år med totalt 105 platser. Ytterligare ett plus är att den går att läsa på distans från din hemkommun.  Julia Degerkvist, Lernia Yrkeshögskola

– Det här markerar en viktig milstolpe för att tillgodose det kritiska behovet. Genom vårt samarbete med Akademi Norr kan vi nu erbjuda en utbildning som är direkt anpassad för att möta de utmaningar och behov som vår regions expansion innebär, säger Julia Degerkvist, anbudschef Lernia Yrkeshögskola.


Martin Bergvall från Akademi Norr håller med.

– Denna utbildning är en avgörande del i att säkerställa att norra Sverige har den kvalificerade arbetskraften som krävs för att hantera de stora förändringarna som sker i vår region, säger han.


Utbildningen är skräddarsydd för att utrusta deltagarna med nödvändiga färdigheter och kunskaper för att hantera bygglovsprocesser effektivt, vilket är en nyckelfaktor för att stödja regionens tillväxt och utveckling.

Ansökningsperioden är öppen från 15 februari till 15 maj.För mer information:

Martin Bergvall, förbundschef Akademi Norr.

Tel: 070-600 33 32


Julia Degerkvist, anbudschef Lernia YrkeshögskolaKommentare


bottom of page