top of page

Attraktiva utbildningar och bostadsgaranti – Piteå erbjuder snabb väg till nytt jobb


Vill du plugga i en charmig stad i Norrbotten där det finns goda

möjligheter till både jobb och studentbostad? I så fall ska du söka dig till Piteå.

– Pitebor är väldigt trevliga och snälla, säger Andreas Wedestig, studerande.


Piteå ligger mitt i landets mest expansiva region med stora kompetensbehov. För att underlätta för de som vill flytta till Piteå för att plugga en YH-utbildning, som ger goda chanser till jobb direkt efter examen, så garanterar kommunens bostadsbolag tillgång till studentbostad.


Här är 6 utbildningar med fokus på hållbarhet  -

som också ger bostadgaranti i Piteå


Piteå ligger långt fram med hållbara lösningar inom förnybar el, fjärrvärme och vätgas. Här finns exempelvis norra Europas största landbaserade vindkraftpark, världsledande bioraffinaderiet Sunpine och Europas största kraftlinerbruk. Runt 1000 miljarder kronor ska investeras i norra Norrland och här är kostnadseffektiva logistiklösningar en viktig del.


Andreas Wedestig är uppvuxen i Piteå och flyttade tillbaka till staden för några år sedan när han fick sitt första barn. Efter att ha arbetat inom handel under många år kände han att det var dags att testa något nytt och valde då att studera den 1,5-åriga YH-utbildningen Logistik och transportledning.

– Jag är väldigt nöjd med utbildningen, den ger kunskap inom många olika branscher inom transportsektorn som möjliggör att man kan söka arbete brett, säger han.


Andreas Wedestig läser utbildningen Logistik och transportledning.

YH-utbildningen ger stora möjligheter att arbeta i en spännande bransch med utvecklingspotential. Du kan exempelvis arbeta som transportledare, transport- eller trafikplanerare, transportsamordnare eller logistiker efter utbildningen.

– Det är en väldigt het bransch med mycket jobb både nationellt och internationellt. Transportbranschen står inför stora utmaningar när det kommer till hållbarhet och här finns en väldigt stor möjlighet att få vara med och påverka, säger Andreas Wedestig.


"I fjol hade alla studerande i Piteå jobb i branschen sex månader efter examen"

För att ge de studerande bästa möjliga väg in i arbetslivet samarbetar yrkeshögskolan YRGO tätt med branschen.

– Vi har ett fantastiskt samarbete med arbetslivet. Vi har exempelvis fler praktikplatser än vad det finns studerande, vilket är unikt. Så behovet av den här kompetensen är enorm, säger utbildningsledaren Linda Almström och fortsätter:

Linda Almström, YRGO

– Representanter från näringslivet sitter även med i vår ledningsgrupp. De håller kurser och vill gärna gästföreläsa för att bidra med spetskompetens, men även för att marknadsföra sig och visa att de finns som framtida arbetsgivare.


Utbildningen kan läsas från både Piteå och Göteborg, vilket innebär att klassen studerar tillsammans via videolänk.

– Det händer mycket uppe i norr och vi såg att det finns ett stort behov av den här utbildningen. I fjol hade alla

studerande i Piteå jobb i branschen sex månader efter examen vilket är jätteroligt, säger Linda Almström.Yrkeshögskolorna erbjuder totalt 15 YH-utbildningar med Piteå som studieort. YH-utbildningar innehåller mycket praktik, även kallad LIA (lärande i arbete), för att ge de studerande möjlighet att praktiskt vidareutveckla sina kunskaper och skapa kontakter i näringslivet. 

Är du intresserad av att ta del av vad som finns att studera från Piteå? Ta då kontakt med Piteås duktiga Studie- och yrkesvägledare för att hitta din väg framåt.

Telefon: 0911-69 60 00Kommentare


bottom of page