top of page

Idén växte fram i undersökningsrummet

Anton Ottoson märkte mitt i livet att det var dags att karriärväxla. När han satt med sonen i undersökningsrummet hos tandvården insåg han att det var tandsköterska han ville bli.




Anton Ottosson började sommarjobba på en husindustri utanför Eksjö efter skolan och blev kvar där i 15 år. ”Det var ju inte riktigt det man hade trott, men sommarjobbet blev lite längre än tänkt” berättar Anton. När företaget gick i konkurs fick Anton tänka om. ”Jag hade arbetat som målare och golvläggare på förra jobbet så jag började jobba som hantverkare vid husbyggnationer och renoveringar. Jag kände att jag var trött på att jobba med saker och ville hellre arbeta med människor, men jag visste inte inom vad.”


Han funderade en hel del kring vad han ville göra och det var i ett undersökningsrum på Folktandvården som idén kom. ”Vi fick sitta och vänta en stund på tandläkaren och då pratade jag med tandsköterskan om hennes jobb. Det lät spännande” berättar Anton.


Ville veta mer innan ansökning Efter besöket hos tandläkaren funderade Anton på hur han skulle gå vidare och det var viktigt att förändringen inte fick kosta för mycket. ”Jag kände mig för gammal för att stå utan en utbildning men även för gammal för hoppa på en lång utbildning som jag inte visste något om. Så jag började efterforska på nätet” förklarar Anton.

Anton tog kontakt med region Jönköping för att höra sig för gällande jobbsituation, utbildning och annat rörande tandsköterskeyrket. ”Det slutade med att jag fick gå bredvid en halvdag på Folktandvården i Eksjö och det var jätteintressant. Efterforskningen var väldigt viktig för mig. Jag har ju familj och huslån, så det går inte att chansa. Yrkeshögskolan erbjuder en komprimerad studietid, vilket är bra” menar Anton.

Yrket funkar bra med familjesituationen

Anton är inne på sin första termin men känner redan nu att det är ett val som blev helt rätt. ”Det är verkligen superspännande! Nu får man ju se vad som händer bakom kulisserna” berättar Anton. Han tycker att yrket känns intressant för att man får arbeta med människor. Arbetstiderna passar hans familjeliv bra och efterfrågan på är ett plus.


Trivs med utbildningen

Under första praktiken märkte Anton att arbetsuppgifterna mötte upp hans tankar. ”Det har varit spännande och sammanhållningen på den arbetsplatsen som jag var på var helt fantastisk. Jag tänker att de som väljer att utbilda sig till tandsköterskor gör det för att de tycker om att jobba med människor och det märks på arbetsklimatet” förklarar Anton.


Många blir förvånade

Anton märker att många blir förvånade över att han som man valt att utbilda sig till tandsköterska. ”Många frågar mig hur lång tandläkarutbildningen är och tror att jag ska bli tandläkare. Det är ju egentligen ologiskt att inte det finns fler manliga tandsköterskor när 50 procent av patienterna är män” menar Anton.


Får ut mycket av utbildningen

Nu har Anton två terminer kvar och han ser fram emot att lära sig mer om yrket. ”Utbildningen har varit bra och de som undervisar har varit så kunniga. Det är kul att gå en sån här utbildning för de studerande kommer från olika ställen och med så olika bakgrund. Där får man mycket utbyte av varandras erfarenhet” berättar Anton.


Vill du också utbilda dig till ett yrke där du får möta många människor och lära dig mer om tandhälsa? Sök då till programmet Tandsköterska!

Comments


bottom of page