top of page

Inte försent att börja plugga i höst – många utbildningar som efterfrågas i norra Sverige öppna för sen anmälan


nte försent att börja plugga i höst – många utbildningar som efterfrågas i norra Sverige öppna för sen anmälan

Den ordinarie ansökan till universitet och högskolor för höstterminen har stängt, men det finns fortfarande program och kurser där du kan göra en så kallad sen anmälan. Många av dessa leder till yrken där arbetslivet i norra Sverige skriker efter arbetskraft, exempelvis sjuksköterskor, lärare och ingenjörer. 


– Hela samhällsomvandlingen som vi upplever här i norr behöver massor av arbetskraft. Flera av de utbildningar som fortfarande har öppet för anmälan leder inte bara till yrken som gör dig eftertraktad, många är dessutom distansutbildningar, vilket innebär att du kan studera utan att behöva flytta från din hemort, säger Cathrine Norberg, vicerektor med ansvar för utbildning på Umeå universitet.


Till exempel är ansökan öppen till Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik. Som elkraftsingenjör har du en nyckelroll i att utveckla och förbättra elnätet som är livsnerven i samhället, det gäller inte minst här i norr. Även Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi har öppet för sen anmälan, även där suktar näringslivet i norra Sverige efter dig när du är färdigutbildad. 


Lärare, sjuksköterska eller biomedicinanalytiker

Andra utbildningar som är öppna för sen anmälan är Grundlärarprogrammet – grundskolans åk 4-6, Grundlärarprogrammet – förskoleklass och åk 1-3 och Biomedicinsk analytikerprogrammet. Alla som går dessa har stora möjligheter att få jobb efter utbildningen. Även Studie- och yrkesvägledarprogrammet och Grundlärarprogrammet med inriktningen fritidshem är öppen för sen anmälan. Detsamma gäller för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdom.

– Hoppas att du hittar någon utbildning som passar, samhället behöver dig och du är alltid varmt välkommen till Umeå universitet eller till något av de andra universiteten i norr, säger Cathrine Norberg.


Än är det inte försent att säkra en plats till höstens utbildningar.

Här hittar du utbildningar som du kan studera på någon av de tre universiteten i norra Sverige som har sen anmälan:

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page