top of page

Okända drömyrket -kombinerar juridik, hållbarhet och samhällsutveckling

  • Skribentens bild: ingel5
    ingel5
  • 31 mars
  • 3 min läsning
lantmätare

Är du sugen på ett yrke med mycket goda jobbmöjligheter och chans till varierande och samhällsviktiga arbetsuppgifter? Då är lantmätarprogrammet något för dig. Till hösten kan du studera det på distans från Skellefteå via Högskolan i Gävle.


De samhällen vi lever i växer och blir alltmer komplexa. För den som läst en lantmäteriutbildning finns många karriärvägar i många möjliga yrkesroller. I stort kommer du att jobba med att se till att framtidens städer nyttjar mark på ett hållbart sätt med klimatsmarta lösningar – men du kan göra det i en mängd olika branscher och tjänster. Är du nyfiken på moderna arbetsmetoder? Bra, för här får du lära dig mer - lantmätare använder sig av olika verktyg, såsom drönare, satellitbilder och 3D-kartering, för att underlätta sitt arbete.

“Att utbilda sig inom samhällsplanering innebär att man kan få en variationsrik och omväxlande karriär.”

–  Det är en jätterolig bransch där man verkligen känner att man är med och bidrar till att utveckla samhället, bekräftar Sofia Lundman som är mark- och exploateringsingenjör på Skellefteå kommun. 


– Samhällsplanering är en bransch i utveckling. Yrkesrollerna förändras precis som samhället och vi anammar ny teknik, men vi tillhör helt klart en yrkeskategori som inte går att ersätta med AI. Det vi gör kräver såväl erfarenhet som dagliga kontakter med människor, både kolleger och externa aktörer som markägare, fastighetsbolag och entreprenörer.

Sofia Lundman
Sofia Lundman, mark- och exploateringsingenjör på Skellefteå kommun

Fokus på juridik och ekonomi ger breda möjligheter

Även juridik och ekonomi spelar stor roll, i såväl yrkesvardagen som utbildningen. Du som väljer lantmätarprogrammet får fördjupa dig inom fastighetsjuridik och samhällsplanering, och kan exempelvis söka dig till en juristbyrå efter examen. Andra karriärvägar med mycket goda möjligheter till anställning är mark- och exploateringsingenjör inom kommun, eller fastighetsvärderare på byggbolag.


Vad är då det bästa med att jobba inom lantmäteri och samhällsplanering? Variationen, menar mark- och exploateringsingenjören Sofia Lundman.

– När man väljer utbildning är det nog vanligt att man tror att man måste följa en viss linje – det trodde jag med! Men att utbilda sig inom samhällsplanering innebär att man kan få en variationsrik och omväxlande karriär. Är man inne på det här spåret har man väldigt goda möjligheter att arbeta i såväl privata näringslivet som i en kommun eller statlig myndighet. 


Utbildning i nära samarbete med branschen

På lantmätarprogrammet ges flera av kurserna i nära samarbete med branschen, både företag och myndigheter. Du får därför aktuell och konkret kunskap och möjligheten att knyta kontakter redan under studietiden. 


Campus Skellefteå får du, om du vill, hjälp av Studentcentrum att nå dina mål. På lantmätarprogrammet träffas man fysiskt några gånger under år 2 och 3. I övrigt innebär distansformen att du kan sköta dina studier hemifrån via lärplattform och onlineföreläsningar. 


Ta chansen att studera till ett yrke med framtiden för sig – här, på din hemmaplan.


 

Om utbildningen

Högskolan i Gävle Distans (1-2 obligatoriska träffar i Skellefteå under år 2) 180 högskolepoäng

Start hösten 2025


 

 

Oavsett om du väljer att plugga på distans från Skellefteå eller flyttar hit för att studera på Campus – heltid eller tillfälligt – väntar både bra stöd och riktigt trevliga förmåner!


Förutom Campus Skellefteås egna servicefunktioner, som är öppna för alla studenter, finns också Studentservice för högre utbildning här för att göra studentlivet enklare och roligare. Kort sagt: allt du behöver, samlat på ett ställe.


bottom of page