top of page

Plugga till sjuksköterska i din hemort i Västernorrland


Nu decentraliserar Mittuniversitetet och Umeå universitet grundutbildningen till sjuksköterska. Det innebär att man, från och med i höst, kan plugga på sin hemort om man bor i närheten av Bispgården, Sollefteå, Strömsund, Sveg eller Ånge. Men fundera inte för länge – sista ansökningsdag är 17 april.I höstas sköt regeringen till tiotals miljoner kronor för att både Umeå universitet och Mittuniversitetet ska kunna decentralisera vårdutbildningar. Syftet är att göra dessa tillgängliga för fler och säkra kompetensbehovet i norra Sverige. Som student kan du då ha din hemort som bas där du genomför studier och praktik (VFU). På grund av beslutet kan du från och med i höst studera på din hemort om du bor i närheten av Sollefteå, Strömsund, Sveg, Ånge och Bispgården.

– Vi är mycket glada för den här satsningen som betyder mycket för både studenter och arbetsgivare, säger, Camilla Johansson, verksamhetschef på Välfärdsförvaltningen i Kramfors kommun.

– Det verkar som att många i Kramfors är intresserade av att söka grundutbildningen till sjuksköterska. Väljer man att studera på distans är man välkommen till vårt lärcentrum, Campus Kramfors. Där kan studerande boka grupprum, träffa andra studenter och dessutom skriva sina tentor, säger hon.


Camilla Johansson, verksamhetschef på Välfärdsförvaltningen i Kramfors kommun.

Del av en studiegrupp

Som student ingår man vid Mittuniversitetets utbildning i en mindre studiegrupp på den studieort man sökt till, där stora delar av undervisningen sker. Många av föreläsningarna kommer att ske digitalt där en studiegrupp bildar en egen klass tillsammans med övriga studiegrupper från de andra studieorterna inom programmet. Den lokala studiegruppen får också en egen mentor som är en lärare från Mittuniversitetet. Om man blir antagen vid Umeå universitet kan du studera på distans och göra din praktik i Västernorrland.


Många fördelar

För arbetsgivarna är en decentraliserad sjukvårdsutbildning en stor vinning då sjuksköterskor är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Som student är det en fördel att slippa pendla eller flytta, vilket sparar både tid och pengar. Men att kunna studera på sin hemort lägger också en bra grund för att hitta ett arbete där och bo kvar.

– Det finns gott om jobb och att då kunna göra sin praktik direkt på en arbetsplats där man i förlängningen också vill ha jobb är en perfekt chans att visa upp sig.

För arbetsgivarna är det ett lika bra tillfälle att visa upp sina arbetsplatser.

– Det är en win win hela vägen då vi är i stort behov av sjuksköterskor och verkligen behöver all arbetskraft vi kan få. Vi tar så gärna emot dessa studenter.


”Mer variationsrik”

Camilla Johansson ser många fördelar med att både studera till och jobba som sjuksköterska på en ort i glesbygden, i jämförelse med i en större stad.

– Den avancerade sjukvården flyttas ut i allt högre grad till mindre orter vilket gör yrket ännu mer spännande. Samtidigt kan tjänsten vara mer variationsrik på en mindre ort. Det är mer stuprörstänk på större sjukhus där du i större utsträckning arbetar inom mer specifika områden.Här kan du läsa mer om utbildningarna till sjuksköterska:

Mittuniversitetet

Nyhet! Decentraliserad sjuksköterskeutbildning samt utbildning på campus i Sundsvall och Östersund

www.miun.se

Umeå universitet

Nyhet! Decentraliserad sjuksköterskeutbildning samt utbildning på campus i Umeå och på distans

www.umu.se

bottom of page