top of page

Alva pluggar till byggnadsingenjör: "Som att spela SIMS, fast svårare" 

Alva fyller 21 i sommar. Hon är sambo och de har inga barn, men en bebishund - en liten norrbottenspets. Direkt efter gymnasiet tog hon ett sabbatsår från studierna och jobbade men insåg snart att hon ville plugga vidare. Vad tycker hunden om att du har börjat plugga?

 • Det funkar bra! Hon kan vara med min sambo på jobbet när jag är i skolan en dag i veckan. När jag pluggar hemma, styr jag själv min planering och då hinner vi gå ut.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till Byggnadsingenjör?

 • Jag kollade runt vad som fanns och sökte det mesta i utbildningsväg. Jag tycker om att rita hus, och direkt efter gymnasiet tittade jag på samhällsbyggnad men behövde mitt sabbatsår, så jag tackade nej. Men nu dök plötsligt den här utbildningen upp. Det var ren slump, verkligen.


Nästan som att spela SIMS, fast svårare


Vad har varit mest intressant hittills?

 • Att sitta och rita husen i BIM. Man får tänka till hur man ska bygga, ha egen fantasi. När jag är hemma hos kompisar och ser deras hus, brukar jag tänka på hur jag skulle ha gjort.

Vad är BIM?

 • Det är ett program där man bygger upp husdelar efter en arkitektritning. Vi får en bild och gör det till verklighet. Det är nästan som att spela SIMS men ganska mycket svårare. Vi ritar in fönster, dörrar, pelare, skikt i väggarna och gör materialval. 


Varför talas det så lite om YH?


Vad visste du om YH när du sökte?

 • Jag har aldrig fått veta vad YH innebär; i skolan pratas det bara om universitetet. Om man jämför utbildningen till civilingenjör på universitet är den på fem år, medan jag kan bli byggnadsingenjör på bara två år tack vare yrkeshögskolan. Och det är ju så mycket praktik i utbildningen. Man lär sig på ett annat sätt när man faktiskt får göra sakerna och vara på en arbetsplats med människor som är proffs!

9 av 10 som går ett yh-program har jobb ett år efter examen. Hur mycket tänkte du på dina chanser att få jobb?

 • Jag har aldrig vetat vad jag ska bli när jag blir stor. Pappa jobbar inom bygg, men det var egentligen ingenting jag tänkte på. Men att rita hus har alltid lockat mig.


En dag i skolan, resten på distans


Hur stor del av undervisningen sker på distans och hur ofta är du i skolan?

 • Det varierar. I snitt är vi fysiskt i skolan en gång i veckan och har distansundervisning på Teams två dagar. Då är det föreläsningar eller frågepass om man behöver hjälp. Resterande två dagar är det eget arbete, det är jag van efter coronan. 


Bygg är ju traditionellt inget direkt tjejyrke. Hur ser fördelningen ut i din klass?

 • Jag tänkte att det inte skulle vara så många tjejer, men vi är nästan 50-50. Byggbranschen vill ju gärna ha in tjejer, så det känns bra.


Hur funkar gemenskapen i klassen, tycker du?

 • Det är skönt att komma in och träffa alla, och vi har jättebra gemenskap. Första veckan var det lite nervöst, man kände ingen. Men det gick väldigt fort att lära känna varann, nu kan man prata med alla, det är skithärligt! Och det är väldigt blandade åldrar. Jag är yngst, någon är 50 nånting och det finns allt däremellan.


Planerar själv halva veckan


Hur mycket tid lägger du på studier i veckan?

 • Det svårt att säga, det varierar lite från kurs till kurs. Konstruktionskursen tog väldigt många timmar, men när vi ritar i datorn kan jag få det gjort under lektionstid. Generellt pluggar jag de två dagar som är avsatta för det, men jag kan ju bestämma själv precis när på dagen. Jag kan gå på promenad med hunden eller gå på gym utan att känna stress.

Har utbildningen motsvarat dina förväntningar?

 • Jag visste ju inte vad det skulle bli, men jag tycker nästan det blivit bättre. Vi har folk från branschen som föreläsare och vi får se hur dom jobbar och tänker. Det är värdefullt.

Vad ligger framför dig när du är klar?

 • Jag hoppas på jobb där jag får sitta och rita hus, och jag kan tänka mig att flytta inom Norrbotten för att få göra det.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa till Byggnadsingenjör?

 • Jag är jätteglad att jag började här. Om du gillar att rita hus och är intresserad av att tänka lite utanför boxen och kan ta ansvar för distansundervisningen, så kör!


Är du också intresserad av vår utbildning till Byggnadsingenjör – Digitalt byggande? Läs mer & Ansök via vår hemsida – www.nbi-handelsakademin.seComments


bottom of page