
Den som väljer att studera till VVS-ingenjör på Folkuniversitets yrkeshögskoleutbildning har stora chanser till snabb anställning i en spännande framtidsbransch. Samtliga studenter från i fjol har fått jobb efter examen.
– Det är ett arbete där du gör skillnad i samhället, säger studenten Ibrahim Altinisik.
Det råder inga tvivel om att det finns ett stort behov av kunniga VVS-ingenjörer. Branschen bedöms årligen behöva rekrytera ungefär 500 ingenjörer under de kommande åren.
Arbetskraften behövs för att skapa energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Som VVS-ingenjör kan du till exempel arbeta som projektledare för tekniska VVS-system i byggnationer, jobba som konstruktör och designa tekniska system.
– Väljer man den här utbildningen så behöver man inte gå arbetslös. Det finns en väldigt stor efterfrågan på kompetens, säger Maja Nilsson.

Hon är utbildningsledare på Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildning VVS-ingenjör, som hålls på distans från Umeå. Utbildningen är två år lång och innehåller mycket praktiskt arbete.
– Man lär sig att projektera och får sätta sig in i grunderna om hur ventilation och avlopp är uppbyggt. Studenterna får vara ute på praktik hos företag i över 20 veckor, säger Maja Nilsson.
Hur ser jobbchanserna ut när studenterna tar examen?
– De ser jättebra ut. Studenterna i förra årskullen hade alla jobb i rätt bransch inom ett halvår efter examen.
Varför tycker du att man ska plugga till VVS-ingenjör?
– Det är en bra utbildning och ett bra yrke. Det går fort att lära sig yrket tillräckligt för att bli anställd. Sen är det inte en bransch där man kommer att stagnera, utan man fortsätter att utvecklas hela tiden, säger hon.
En student som hittat rätt på utbildningen är Ibrahim Altinisik. Han blir examinerad VVS-ingenjör till sommaren.
– Det har varit otroligt roligt att gå den här utbildningen. Det har varit både ny kunskap, skratt och glädje, säger han och fortsätter:
– Nu har jag jobbat i snart fyra månader via min praktik. Det känns jättekul att komma till kontoret varje dag och vara del av ett företag som utvecklas hela tiden.

Varför tycker du att man ska utbilda sig till VVS-ingenjör?
– Dels för att det behövs, branschen skriker efter folk. Dels för att man gör skillnad i sitt arbete och hjälper samhället framåt mot hållbarhet.
Att utbildningen hålls på distans från Umeå har passat perfekt för Ibrahim Altinisik.
– Jag bor i Stockholm och det har funkat jättebra. Det har varit några träffar på plats och det är en del obligatoriska föreläsningar, men i övrigt kan man i stort sett lägga upp dagarna som man vill.
Här kan du läsa mer och ansöka till VVS-ingenjörsutbildningen
Sista ansökningsdatum
2023-04-28
Utbildningsstart
2023-08-28
Studietakt
Heltid
Omfattning
400 YH-poäng
Antal platser
25
Antal veckor praktik/LIA
23