top of page

Utbilda dig till specialistundersköterska via Medlearn YH: ”Du ansvarar för en djupare omvårdnad”Om du är utbildad undersköterska finns det möjlighet att vidareutbilda dig till specialistundersköterska via Medlearns yrkeshögskoleutbildning. Utbildningen läses på distans och halvtid. Du kan alltså utbilda dig, samtidigt som att du arbetar! Lärare Anneli berättar mer om Medlearns populära, och viktiga, yh-utbildning specialistundersköterska inriktning multisjuka äldre här!


Älskar du ditt jobb som undersköterska men är redo för att ta nästa steg i yrkeslivet? Anneli Jonsson brinner för sitt jobb som lärare på Medlearns yh-utbildning till specialistundersköterska och drivs av att dela med sig av sin kunskap till blivande specialistundersköterskor. Här svarar hon på de vanligaste frågorna om utbildningen.


Hej Anneli! Vill du berätta mer om utbildningen?


– Gärna! Utbildningen är en vidareutbildning för dig som är utbildad undersköterska och som har arbetat som undersköterska i minst 12 månader. Eftersom den riktar sig till yrkesverksamma inom vården är den uppbyggd så att du som student ska kunna jobba samtidigt som du studerar. Utbildningen är alltså förlagd på distans och halvtid.


Utbildningens kurser är framtagna för att möta behoven inom vården. Du får spetskompetens inom bland annat personcentrerad vård, etik och den palliativa vårdens värdegrund, välfärdsteknik och rehabiliterande vård och omsorg. I utbildningen ingår även en praktikperiod där du får praktisk erfarenhet. Du läser tillsammans med andra undersköterskor som vill specialisera sig och du får ett värdefullt utbyte av erfarenheter och insikter i dialogen med dem.


Varför ska man söka till utbildningen specialistundersköterska multisjuka äldre?


– Dels för din egen skull genom att du utvecklas och får specialistkunskap inom ett specifikt område. Men även för att yrkesgruppen verkligen behövs. Det råder som bekant brist på arbetskraft inom vården. Att då komma med en unik specialistkompetens gör att du sticker ut. Eftersom Sverige behöver fler sjuksköterskor kan även specialistundersköterskan vara en förlängd arm till sjuksköterskan. En specialistundersköterska har även chans till högre lön och säkrare anställningsform.


Vad skiljer yrkesrollen åt från ”vanlig” undersköterska?


– Det är undersköterskan som sköter den basala omvårdnaden medan specialistundersköterskan ansvarar för en djupare omvårdnad. Exempelvis genom att tillsammans med patienten eller brukaren, dess anhöriga och teamet runt personen göra en kartläggning för hur omvårdnaden ska genomföras som arbetsgruppen sedan kan följa. En specialistundersköterska kan även ha arbetsuppgifter inom dokumentation, förebyggande arbete, uppföljning och rapportering. Specialistundersköterskan har alltså en väldigt bred kompetens som gäller hela vården för en patient eller brukare.


Det är ju en yh-utbildning – vad innebär det?


– Att det är en utbildning som är ett direkt önskemål från branschen. I detta fall är efterfrågan ställd från arbetsgivare i Norr- och Västerbotten. Att det är ett önskemål från arbetslivet och branschen är ett kvitto på att efterfrågan på utbildade specialistundersköterskor är stor. Utbildningen är framtagen tillsammans med exempelvis kommunerna Piteå, Arvidsjaur, Lycksele, Sorsele, Storuman, Norsjö, Dorotea och Vilhelmina som tillsammans med Medlearn tagit fram konceptet. Men eftersom utbildningen är på distans kan du söka från vilken ort som helst i landet.


Comments


bottom of page