top of page

Utbildningarna i norr du inte visste att du ville gåMed dagens stora utbud av utbildningar är det svårt att ha koll på alla möjligheter. Kanske finns det yrken du inte ens tänkt på men som skulle passa perfekt. Och vill du särskilt satsa på en utbildning där du kommer att ha stora chanser att få jobb i norra Sverige? Då har vi listan för dig.


Här är 6 utbildningar i norra Sverige du kanske inte visste att du ville gå.


1. Internationell svetsspecialist

Yrkeshögskoleutbildning

Har du arbetat som svetsare några år och vill fördjupa dina kunskaper inom svetsteknologi? Många företag inom tillverkningsindustrin har behov av internationella svetsspecialister.

På Lernia kan du på ett år läsa YH-utbildningen till internationell svetsspecialist.

När du är klar kan du arbeta exempelvis som arbetsledare svets, svetsansvarig inom tillverkning och konstruktion eller lärare inom godkänd IW-utbildning.


Svetsare listas som ett yrke där konkurrensen är fortsatt mycket liten. Tillverkningsindustrin beräknas ha en fortsatt stor brist på arbetskraft även på längre sikt. Genom möjlig fortbildning öppnas fler karriärvägar inom yrket och så även intresset.


Utbildningslängd: 1 år

Startdatum: Augusti 2023

Sista ansökningsdag: 15 maj

Utbildningsform: Distans med 10 fysiska platsträffar i Skellefteå

Läs mer om utbildningen här och ansök senast 15 maj2. Fastighetsförvaltare

Yrkeshögskoleutbildning

I norra Sverige är det stor brist på fastighetsförvaltare och jobbchanserna efter utbildningen är stora. Därför startar Yrkesakademin nu en yrkeshögskoleutbildning på distans med 5 fysiska träffar i Luleå.

Är du intresserad av andra människor, ansvarsfull och gillar variation i vardagen?

Då ska du söka dig till jobbet som fastighetsförvaltare. Här får du flexibla och spännande jobbdagar med mycket ansvar men också variation på arbetsuppgifterna. En viktig del i yrkesrollen är möten med människor. En dag träffar du hyresgäster och underleverantörer, nästa dag diskuterar du tekniska lösningar med fastighetstekniker.


Som fastighetsförvaltare ser yrket olika ut beroende på var du jobbar, det kan variera alltifrån bostäder och kontorslokaler till större köpcentra. Du har det övergripande ansvaret för en eller flera fastigheter och arbetar aktivt med att ta hand om dina kundrelationer.

Utbildningslängd: 2,5 år

Startdatum: 21 augusti 2023

Sista ansökningsdag: 30 mars

Utbildningsform: Distans med 5 fysiska platsträffar i Luleå

Läs mer om utbildningen här och ansök senast 30 mars3. Byggproduktionsledare ROT

Yrkeshögskoleutbildning

Byggbranschen i norra Sverige har stora behov av kompetent personal. Om du är intresserad av ett välbetalt jobb inom byggindustrin kan du med en yrkeshögskoleutbildning snabbt få ett nytt arbete och göra karriär.
I höst startar KYH yrkeshögskola den tvååriga

utbildningen till byggproduktionsledare inom renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT).


Byggproduktionsledare - och byggnadsingenjör, arbetsledare eller projektledare. Det är exempel på vad du kan jobba som efter utbildningen.

Under utbildningen lär du dig specifika kunskaper inom ROT såsom byggnadstekniska lösningar från olika tidsperioder, stambyten, om kulturmiljölagen, energieffektivisering av äldre byggnader och olika renoveringstekniker. Utbildningen och yrket passar dig som drömmer om en ledande roll inom samhällsbyggnad.


Utbildningslängd: 2 år

Startdatum: Höstterminen 2023

Sista ansökningsdag: 14 maj

Utbildningsform: Platsförlagd till orterna Gällivare, Piteå och Skellefteå - du väljer vilken du vill ha som studieort.

Läs mer om utbildningen här och ansök senast 14 maj