top of page

Därför är det fördel att börja plugga efter 30Det är aldrig för sent att studera.

Ett val som kan ge din karriär ny fart – inte minst i norra Sverige.

Här är fördelarna med att sätta sig i skolbänken efter att du fyllt 30 år.


Aldrig tidigare har näringslivet i norra Sverige letat så febrilt efter folk med eftergymnasial kompetens. Till exempel har de stora industrietableringarna och investeringarna i Norrbotten och Västerbotten bidragit till omfattande brist på kompetens. Men det öppnar också upp för nya möjligheter för dig som är sugen på att studera. En väg är att vidareutbilda dig inom ditt nuvarande yrke, vilket många företag i Norrbotten och Västerbotten nu uppmuntrar sina anställda att göra. Det här kan ge dig som arbetstagare både högre lön och nya spännande uppgifter på arbetsplatsen. En annan möjlighet är att studera till ett helt nytt yrke, med goda

chanser till jobb när du tar din examen.


Utbildning som ger jobb

Båda alternativen är hett för många som hunnit arbeta i några år och nu vill få fart på karriären eller testa något nytt. En som valt att byta yrkesbana är Marianne Lundmark, 46 år, Skellefteå.


– Jag längtade efter att göra något annat i mitt yrkesliv. Utbildningen jag bestämde mig för kändes intressant, aktuell och kompatibel med tidigare utbildning då jag har en kandidatexamen i psykologi i grunden.


Hon valde att studera ett och ett halvt år vid Yrkeshögskolan i Piteå med inriktning kompetenskoordinator och tog sin examen i januari i år. Yrkeshögskoleutbildningar är utformade i samarbete med lokala företag för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb snabbt.


Flera fina fördelar

I Marianne Lundmarks klass var alla mellan 29 och 59 år. Hon tycker att det finns många fördelar med att studera under senare delen av livet.


– Jag har många år av arbetslivserfarenhet vilket ger mig fördelar i jämförelse med när jag var yngre. Till exempel har jag jobbat mer effektivt med mitt pluggande. Jag sköt inte upp pluggandet som jag gjorde när jag var yngre och innan jag hade barn.


Istället har hon, med åldern, lärt sig att planera bättre.

– Eftersom jag studerat tidigare så visste jag att det är viktigt att planera för åtta timmars studier per dag, och blir jag klar innan åtta timmar är gjorda så är det en bonus.


När hon nu nyss kommit ut på arbetsmarknaden för att söka jobb kan det också vara en fördel att ha kommit upp i åren.

– Det är nog positivt att jag har både arbetslivserfarenhet att luta mig tillbaka på och den examen som jag nyss tagit.


Fem fördelar med att studera efter att du fyllt 30 år:

  1. Du kan få ny fart på karriären. En möjlighet är att vidareutbilda dig inom ditt nuvarande yrke som kan ge dig både högre lön och nya roller på din arbetsplats. En annan väg är att studera till ett nytt yrke som ger dig nya upplevelser i livet. Det här är inte minst en chans för dig som bor i norra Sverige där näringslivet just ju skriker efter kompetens.

  2. När du är äldre har du hunnit skaffa dig mer erfarenhet, både i vardagliga livet och i arbetslivet. Det gör att du kan ta till dig information på ett annat sätt och sätta den i relation till tidigare erfarenheter.

  3. Personer som väntar längre med att studera har ofta en bättre uppfattning vad de vill med sina studier. De har haft möjligheten att prova på olika roller och fundera på vad de vill jobba med.

  4. Livserfarenhet kan också ge fördelar när det gäller att arbeta och fungera i grupp. Du har förmodligen blivit bättre på att sätta begränsningar och lärt dig hur det är att samarbeta med olika typer av personligheter.

  5. Samtidigt som du blir mognare utvecklar du också oftast färdigheter inom planering. Inte minst om du har barn. Det här är något du kan ha stor nytta av när du studerar där det ställs krav på att kunna organisera arbetet på egen hand.

Comentarios


bottom of page