top of page

Fem kreativa framtidsyrken - med goda chanser till jobb
Älskar du att skapa och har alltid en massa idéer du vill testa? Låt kreativiteten flöda. Vi har listat fem kreativa yrken med goda framtidsutsikter.


Snickare

Gillar du att skapa med händerna och samtidigt vara med och bygga något som är bestående över tid? Då är snickare ett yrke för dig. Som snickare arbetar du med husbyggnation från formsättning till takkonstruktioner och inredning. Yrket utövas i många olika miljöer och kan handla om allt från stora byggen till privata bostäder.


Enligt en prognos från Arbetsförmedlingen kommer bristen på snickare att vara hög ända fram till 2024. Skellefteå kommun erbjuder en yrkesutbildning till byggnadsträarbetare/snickare. Studietiden är 62 veckor.


Webbutvecklare

Vill du vara med och utveckla webben? Via Mittuniversitetet kan du plugga till webbutvecklare på distans och är klar efter två år.

Som webbutvecklare jobbar du med att utveckla produkter och tjänster för webben. Det kan handla om webbplatser, webbapplikationer eller e-handelssystem.


Efterfrågan på personal inom IT-branschen är stor och ser inte ut att minska. Därför har du goda chanser till anställning efter examen. Det är även ett välbetalt arbete, en webbutvecklare tjänar 33 000-43 000 kronor i månaden (enligt Unionen 2020).


VFX-artist


Har du en bra känsla för form och färg och ett brinnande intresse av att få jobba med digitala, visuella specialeffekter inom datorspel, film, TV-serier och reklam? Då kan utbildningen VFX-artist - 3D visualisering och digital compositing vara något för dig. Utbildningen är 2,5 år lång, drivs av Visual Magic och finns i Skellefteå.


VFX-branschen är en av Sveriges snabbast växande branscher. De senaste åren har antalet anställda bland de ledande företagen i stort sett fördubblats varje år. (framtid.se). Medellönen för en VFX-artist är 35 000 kronor (yrkeskollen.se)


Arkitekt

Vill du skapa framtidens hållbara, socialt rättvisa städer och byggnader? Arkitektprogrammet på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet rör sig i gränslandet mellan det konstnärliga och det vetenskapliga.

Den femåriga utbildningen leder till en arkitektexamen vilket innebär att du kan arbeta som arkitekt i både privat och offentlig sektor.


Medellönen för en arkitekt är 43 400 kronor (yrkeskollen.se)


Kock


Älskar du att leka med fantasin i köket och prova på att laga nya maträtter? Kanske drömmer du om att öppna din alldeles egna restaurang? Då kan kockyrket vara något för dig. Att vara kock är att utföra ett hantverk. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar. I storkök, personalrestauranger, förskolor och servicehem lagar du ett fåtal maträtter i stora mängder. På restaurang lagar du många rätter i mindre mängder, så kallas à la carte.


Bristen på kockar har blivit mer akut under pandemin när yrkesverksamma kockar bytt bana. Arbetsförmedlingen beräknar att det kommer saknas 5 000 kockar 2030.


För dig som bor i Kalix, Älvsbyn, Piteå, eller Luleå söker du genom vuxenutbildningen på din ort.

I Umeå kan du på 50 veckor läsa en Komvux-utbildning till restaurangkock via Astar.Ytterligare tio passande yrken för kreativa själar:


- PR-konsult


- Digital Designer

YRGO erbjuder en 2-årig utbildning till Digital Designer. Utbildningsort är Göteborg. Efter utbildningen kan du bland annat jobba som Digital Designer, Frontend Designer, Motion Designer, UX Designer eller UI Designer.


- Modedesigner


- Journalist

Umeå universitet erbjuder Journalistprogrammet. Utbildningen ger en kandidatexamen i journalistik. https://www.umu.se/utbildning/program/journalistprogrammet/


- Skådespelare

På Teaterhögskolan vid Luleå tekniska universitet utbildas skådespelare för teater, film, TV och radio. Den treåriga utbildningen ger en konstnärlig kandidatexamen i teater - huvudområde Scenisk framställning. https://www.ltu.se/edu/program/KKSKG/2.37414

- Frisör

Movants kostnadsfria vuxenutbildning till frisör är godkänd av Frisörernas yrkesnämnd och förbereder för gesällprov. Utbildningsort är Umeå. Utbildningen är cirka ett år lång, beroende på förkunskaper. För att kunna avlägga gesällprov och bli behörig frisör krävs att du därefter har gjort 3000 timmar på ett frisörföretag. https://movant.se/umea/utbildningar/frisor/


- Homestylist


- Möbelsnickare

På Yrkeshögskolan Höga Kusten, i Kramfors, kan du utbilda dig till möbelsnickare. Det är en 2-årig YH-utbildning. Om du sedan vill fortsätta studera ett år till kan du titulera dig som specialiserad möbelsnickare. https://www.yhk.se/utbildningar/traakademien/


- Artist


- Fotograf

Comments


bottom of page