top of page

Magnus återvände till Gällivare för jobb som lärare på komvux: “Uppskattar det jag tidigare tog för givet”Magnus Svarvare har arbetat som lärare i 25 år. Nu har han bytt Jokkmokk och yrket som grundskollärare till lärare på komvux i Gällivare. “Det är fantastiskt att se eleverna utvecklas och bli inspirerade”, säger han.

Från att ha arbetat som lärare i grundskolan under merparten av sitt yrkesliv, tog Magnus Svarvare, 55, steget till att studera till gymnasielärare. Nu arbetar han sedan tre år tillbaka vid Lapplands Lärcentra i Gällivare där han utbildar elever i matematik.

– Det är annorlunda att undervisa vuxna människor. De studerar av fri vilja och är ofta väldigt motiverade och ansvarstagande. Jag tycker att det är roligt att väcka människors intresse för matematik och hjälpa dem vidare i livet genom att utöka deras möjligheter till vidareutbildning.


Efter några år i Jokkmokk och södra Sverige återvände Magnus till Gällivare. Nu har han under drygt tre år studerat vid Lärarlyftet för att kunna undervisa på gymnasienivå, samtidigt som han arbetat som lärare på komvux.


I rollen som lärare handleder han alla elever individuellt och alla hans elever studerar på distans. Kurserna har flytande intag och eleverna befinner sig därför aldrig i samma fas.– Diskussionerna med eleverna är extremt viktiga för att de verkligen ska förstå det de lär sig. Eftersom de inte har klasskamrater att diskutera med blir jag som lärare extra viktig i den delen, menar Magnus.


Som lärare ger han kontinuerligt framåtsyftande respons till sina elever.

– Det är fantastiskt att se att man kan ha inflytande över en annan människas framtid och att få se sina elever utvecklas och bli inspirerade.


Flytten tillbaka till Gällivare har varit upplyftande för Magnus, som nu uppskattar sådant han tidigare tog för givet.

– Klimatet i södra Sverige är hemskt. Det är mörkt och grått under både hösten och vintern, vilket nästan gjorde mig deprimerad. Här i Gällivare har jag möjlighet att utöva mina stora fritidsintressen direkt efter jobbet. Jag kan gå ut på en promenad med hundarna i skogen, och för mig som älskar jakt och fiske är det optimalt att bo här. Vintrarna här är underbara för mig som gillar skidåkning, avslutar han med ett stort leende på läpparna.

Comentarios


bottom of page