De senaste två åren har de pluggat samtidigt som de jobbat. Om drygt en månad är de klara specialistundersköterskor – och hett eftertraktade på arbetsmarknaden.
– Jag ger utbildningen 5 av 5 möjliga i betyg, säger studenten Lotta Åman.
Personcentrerad vård, etik och den palliativa vårdens värdegrund, välfärdsteknik och rehabiliterande vård är några av de kurser som Lotta Åman, Arvidsjaur, och Christina Löfgren, Umeå, har fått gå under utbildningen till specialistundersköterska med inriktning på äldre och multisjuka .
– Det underlättar mycket att ha stor arbetslivserfarenhet i ryggsäcken då man går den här utbildningen. Alla de här kurserna har varit väldigt intressanta att förkovra sig i, berättar Lotta Åman.
Det är MedLearn yrkeshögskola som erbjuder utbildningen till specialistundersköterska.
– Jag kan varmt rekommendera den här utbildningen. Jag ger den 5 av 5 möjliga i betyg, säger hon.
Utbildningen ges på distans via flera orter i Norr- och Västerbotten och upplägget passar den som vill ha möjlighet att kombinera arbete och studier.
"Jag ser fram emot de nya arbetsuppgifterna som jag kommer att få tack vare utbildningen."
Lotta Åman arbetar som undersköterska på Arvidsjaur hälsocentral. Där är hon stationerad på laboratorium, samtidigt som hon några dagar i veckan jobbar i vårdbussen och åker ut till personer i byarna som själva har svårt att ta sig till hälsocentralen. Utbildningen studerar hon på halvtid under två år. Nu väntar en sex veckor lång LIA-praktik innan hon är färdigutbildad specialistundersköterska.
– Tiden har gått otroligt fort. Jag vill ge en stor eloge till lärare, utbildningsledare och rektor. De är alla fantastiska och har gjort den här studietiden till den bästa. Vi har en helt magisk lärare som är så inspirerande och pedagogisk. Hela klassen längtar till tisdagar då vi har studiedag, säger Lotta Åman.
Ny titel efter utbildningen
I klassen är de 22 undersköterskor och fem av dem kommer, som Lotta, från Arvidsjaur.
– Det är en jättebra klass med fin sammanhållning. Alla är vetgiriga och vill lära sig så mycket som möjligt. Man får även ett värdefullt utbyte av varandras erfarenheter, berättar hon.
Efter utbildningen kommer hon fortsätta på samma arbetsplats, men med nya arbetsuppgifter och den nya titeln - rehabiliteringskoordinator.
– Jag ser fram emot de nya arbetsuppgifterna jag kommer få tack vare utbildningen.
Christina Löfgren från Umeå tycker att utbildningen fungerat väldigt bra, trots att de är pilotklass.
– Det är en jättefin utbildning och vi har en helt underbar lärare. Det här är det bästa jag gjort på många år, säger hon.
20 år som undersköterska Christina har lång erfarenhet inom vården. Hon har arbetat som undersköterska sedan 20 år tillbaka, och arbetade även inom vården före det.
– Kravet för att få gå den här utbildningen är ju att man ska ha arbetat som undersköterska minst ett år, men jag tror att om man kommit in och bara haft ett års erfarenhet i bagaget hade det blivit svårt, menar hon.
Personcentrerad vård är något som Christina brinner extra mycket för och har varit ett av de ämnen som intresserat henne mest under utbildningen.
– Jag tycker även att professionellt bemötande mot både vårdtagare och anhöriga är en otroligt viktig del. Det är ett ämne som vi fått fördjupa oss i, berättar hon.
Under utbildningen har hon arbetat heltid på ett äldreboende för multisjuka och kommer fortsätta där även efter utbildningen.
– Det har fungerat bra att arbeta samtidigt som jag studerat. Jag tycker inte att det varit några problem alls, säger hon.
Nu har hon bara LIA-praktiken kvar innan hon är klar med utbildningen. Den gör hon på Axlagården, som är ett hospice i Umeå.
– Under utbildningen har vi fått lära oss mer om den palliativa vården och det är något som jag kommer ha nytta av på den här praktikplatsen och även i mitt fortsatta arbete på äldreboendet.
– Det känns vemodigt att utbildningen snart är klar. De här två åren har gått otroligt fort, avslutar hon.
Den här är en annons från Medlearn
Comments