6 skäl att läsa civilingenjör i hållbar process- och kemiteknik vid LTU
- ingel5
- 4 apr.
- 3 min läsning
Uppdaterat: 9 apr.

Vill du bidra till den gröna omställningen, jobba med framtidens teknik och samtidigt läsa ett program som är både praktiskt och meningsfullt? Då ska du söka civilingenjörsprogrammet i hållbar process- och kemiteknik på Luleå tekniska universitet. Här är sex starka skäl till att det här programmet sticker ut – och varför det kan passa just dig.
1. Du får en utbildning som verkligen går att genomföra
På LTU vet vi att lärande inte handlar om att rabbla formler utantill. Därför är utbildningen uppbyggd kring praktiska moment – du jobbar med laborationer, case, projektarbeten och verkliga exempel redan från start. Många som börjar på civilingenjörsprogram kan känna sig osäkra på om det verkligen är ”för dem”, men här får du stöd och undervisning som gör det möjligt att klara av utbildningen, oavsett om du kommer direkt från gymnasiet eller har tagit ett sabbatsår.
Utbildningen ger dig en unik och efterfrågad kompetens som gör dig högt värderad på den globala arbetsmarknaden.
2. Du får sex månaders praktik ute i industrin
En viktig del av programmet är den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen, där du tillbringar en hel termin ute i verkligheten – på företag som till exempel LKAB, Boliden eller andra ledande aktörer inom kemi- och processindustrin. Det ger dig möjlighet att testa dina kunskaper i praktiken, knyta kontakter och få en tydlig bild av hur ditt framtida yrke kan se ut. Många studenter får både sommarjobb och sitt första riktiga jobb tack vare praktiken.
3. Du läser kurser som förbereder dig för framtidens utmaningar
Utbildningen ger dig både en bred teknisk grund och spetskunskap inom hållbar process- och kemiteknik. Du kommer bland annat att studera kemisk reaktionsteknik, miljöteknik, processtyrning, energiteknik och cirkulär ekonomi – ämnen som är direkt kopplade till de tekniska och miljömässiga utmaningar industrin står inför. Genom hela utbildningen vävs hållbar utveckling in som en röd tråd, så att du inte bara förstår tekniken, utan också hur den kan användas på ett ansvarsfullt sätt.
4. Du är eftertraktad – redan innan examen
Industrin skriker efter den kompetens som det här programmet ger. Pär Jonsén, Teknik- och affärsutvecklingschef på LKAB, och tidigare professor vid LTU, säger det tydligt:
– LTU:s civilingenjörsprogram i hållbar process- och kemiteknik ger precis den kompetens som efterfrågas.
Behovet av ingenjörer med förståelse för kemiska och mekaniska processer ökar snabbt, särskilt i takt med att gruv- och processindustrin ställer om mot mer hållbara och energieffektiva arbetssätt. Som nyutexaminerad har du därför goda chanser att gå direkt ut i arbete – med roller där du faktiskt gör skillnad.
5. Du får jobba med att lösa riktiga hållbarhetsutmaningar
Med den här utbildningen i bagaget kan du vara med och utveckla miljövänliga processer, återvinna restprodukter från gruvdrift eller designa smartare system för energianvändning. Det handlar om att minska utsläpp, ta vara på resurser och skapa teknik som fungerar långsiktigt – både för företag och för planeten. Det är ett yrke där du inte bara jobbar med siffror och system, utan med riktiga lösningar på riktiga problem.

6. Du pluggar på ett universitet som har industrin runt hörnet
LTU har ett nära och långvarigt samarbete med industrin, vilket märks tydligt i utbildningen. Företag som LKAB, Boliden, SSAB och flera andra är aktiva samarbetspartners – inte bara i praktik och examensarbeten, utan också i forskning och utveckling. Det innebär att du får ta del av den senaste tekniken, relevanta case och värdefulla kontakter redan under studietiden.
– Vi ser LTU som en viktig partner och rekryteringsbas, säger Pär Jonsén på LKAB.
Vill du vara med och bygga framtidens hållbara industri?
Då är civilingenjörsprogrammet i hållbar process- och kemiteknik på LTU något för dig. Det är en utbildning som ger dig rätt kunskap, rätt erfarenhet och rätt kontakter – så att du kan bli en del av lösningen.