top of page

Distansstudier gav Therese frihet


Att få livspusslet att gå ihop är inte alltid lätt och att börja på helt ny bana kan vara minst lika utmanande. För Therese blev det möjligt genom att läsa ett YH-program på distans.



Therese Hellblad hade jobbat som förskolelärare flera år när hon drabbades av utmattningssyndrom. Tankarna på vad hon kunde göra istället kom och när hon läste beskrivningen av Lönespecialist på TUC Yrkeshögskolas hemsida kände hon att det passade henne som handen i handsken. ”I grund och botten har jag nog alltid gillat siffror och matematik men väldigt dålig koll på min lön” berättar Therese.


Distansstudier underlättade

Att hon kunde studera programmet på distans gjorde att studierna passade resten av familjelivet. ”Om jag går till mig själv, som har tre barn, varav en inte ens hade börjat på förskolan när jag började plugga så har det varit en stor fördel för mig att kunna lägga upp mina tider efter hur det har passat mig” förklarar Therese.


Trots att hon studerade på distans så hade hon bra sammanhållning med de andra i klassen. Vid uppstarten delades klassen in i basgrupper som skulle fungera som samarbetspartners, vilket var ett bra upplägg. ”Distansstudierna har passat mig perfekt och jag hamnade i en riktigt härlig basgrupp och klass.”



När det kommer till samarbete så var det mer av den varan än vad Therese hade trott när hon valde att studera på distans. ”Det har varit en del anpassning för att få till grupparbetena. Som tur var så var vi rätt likasinnade i min grupp och vi lyckades allt som oftast få till stunder där vi kunde träffas över Teams, så jag har inte upplevt det som något problem. Största delen av utbildningen har trots allt varit enskilt arbete” berättar Therese.


Frihet att kunna planera själv

Självdisciplin har varit den viktigaste faktorn till att lyckas med distansstudier. ”Man måste planera sin tid och se till att man hinner göra det man ska i tid utan att behöva hamna i onödig stress och press.” Att planera dagen ordentligt lönade sig verkligen för Therese. ”Jag ville gärna börja i tid på morgonen och sen plugga så länge jag kunde och tyckte att det behövdes, för att sen kunna känna att jag hade resten av dagen ”ledig”. Ibland var man klar redan innan lunch och ibland satt man lite längre dagar ” förklarar Therese.


Stor behållning av utbildningen

Idag är Therese anställd på Passion for Payroll där hon arbetar med outsourcing av löner. Jobbet fick hon genom sin andra LIA-period (praktik) som hon gjorde på företaget. Therese känner att praktiken gjorde utbildningen särskilt värdefull. ”Kurserna var intressanta, lärorika och lagom långa. Bra lärare och bra innehåll. De mest lärorika delarna för mig har dock varit LIA-perioderna där man har fått chansen att utvecklas på ett helt annat sätt, att få utöva det teoretiska mer praktiskt” säger Therese Hellblad.


Sök idag, gör skillnad imorgon

Är du intresserad av att veta vad det innebär att studera Lönespecialist?

bottom of page