top of page

Elkonstruktör – yrket där du både ritar och löser problem



Att arbeta som elkonstruktör är mycket mer än att dra streck på en ritning. Det är ett kreativt och problemlösande yrke där du får vara med och skapa det som ännu inte finns. För Erik Lindström blev utbildningen på TUC Yrkeshögskola vägen in i en bransch där jobben väntar på den som har rätt kompetens.


Från elektriker till konstruktör

Erik valde att läsa elprogrammet på gymnasiet och efter studenten arbetade han ett tag som elektriker. När han bestämde sig för att flytta till Umeå kände han att det även var dags att ta nästa steg i karriären.

Jag ville utvecklas och började kolla på olika utbildningar. De flesta fanns längre söderut, men så såg jag att TUC startade en utbildning i Skellefteå – och den kändes perfekt, säger Erik.


Att utbildningen var på distans gjorde Eriks val ännu enklare.

Jag ville inte sätta mig i en skolbänk igen och bara lyssna på föreläsningar. Här kunde jag plugga mer flexibelt, vilket passade mig perfekt, säger han.


Jobberbjudande redan under praktiken

Under utbildningen gjorde Erik sin LIA (Lärande i arbete) på Vinnergi, ett företag som arbetar med elkonstruktion och teleanläggningar. Där blev han snabbt en del av teamet – och innan praktiken ens var slut fick han ett jobberbjudande.

Jag hade hoppats att kanske få ett erbjudande efter andra LIA-perioden, men att det kom redan under första var fantastiskt! Det visar att både utbildningen och jag själv gjorde något rätt, säger han.


Det är ingen slump att företag är snabba med att knyta till sig kompetenta studerande. Behovet av elkonstruktörer är enormt och jobben finns i hela landet.

– Jag ser platsannonser hela tiden, både på LinkedIn och Platsbanken. Många företag var till och med och besökte oss under utbildningen för att locka oss till deras verksamheter. Det är tydligt att branschen behöver folk, säger Erik.


Spännande och varierat jobb

Som elkonstruktör arbetar Erik med att rita och planera el- och teleinstallationer i olika projekt. Jobbet handlar om mycket mer än att bara sitta vid datorn.

Vi ritar ju oftast det som ännu inte finns. Det är mycket problemlösning, samordning med andra yrkesgrupper som arkitekter och VVS-ingenjörer och ibland även platsbesök för att se hur vi ska bygga vidare på befintliga lösningar, berättar han.


Yrket ger också en frihet att vara kreativ, samtidigt som det finns tydliga ramar att förhålla sig till.

Man måste förstå beställarens behov och hitta de bästa lösningarna inom de tekniska krav som finns. Det gör att ingen dag är den andra lik, säger Erik.


Yrket som öppnar dörrar

Med en YH-utbildning som elkonstruktör finns det stora möjligheter att utvecklas inom branschen. Erik ser sig själv fortsätta växa inom sitt företag.

Man kan ta sig vidare till roller som uppdragsledare, handläggare eller teamchef. Jag gillar problemlösning, så det vore kul att på sikt jobba mer med projektledning, säger Erik Lindström.


Söker du en utbildning som leder dig till ett yrke där du får utlopp för kreativitet och din problemlösningsförmåga? Då är programmet Elkonstruktör rätt val för dig! Läs mer och ansök redan idag!


bottom of page