Elkonstruktör är ett yrke med ljusa framtidsutsikter. Branschen behöver nämligen fylla på rejält med färsk kompetens, så chanserna till jobb är mycket goda. I vår nuvarande klass läser bland andra Olle Björk och Anton Håkansson som berättar om utbildningen, och hur de ser på framtiden.
Som elkonstruktör är du en nyckelperson i processen, från specifikation till ritning och färdig produkt och du skapar ritningar för den el som finns i alla typer av maskiner, byggnader och miljöer. Du arbetar med utredningar, utveckling, framtagning och underhåll av produkter där design, installation och verifiering ingår. Arbetslivet har varit med och tagit fram utbildningen vilket gör att du får rätt kompetens, både teoretiskt och praktiskt. Anton valde att vidareutbilda sig efter att ha arbetat 7 år som elektriker. ”Jag kände att det var dags att ta nästa steg. Det är inget måste att ha varit elektriker tidigare, men vill man arbeta inom husbyggnation eller liknande har man mycket gratis med sig. Man kan dessutom söka behörighet för auktoriserad elinstallatör om man tidigare har arbetat som elektriker.”
Anton beskriver rollen som väldigt varierande och det finns många olika arbetsuppgifter. Det är en social roll eftersom man ständigt har dialog mot medarbetare och kund. Det är ett brett yrke och man kan välja inriktning efter intresse. ”Som elkonstruktör har du en varierande och relativt fri yrkesroll.” fyller Olle på. ”Det passar dig som är teknikintresserad och som gillar utmaningar och variation.” Olle valde utbildningen för att framtiden inom branschen är ljus, det är ett yrke med goda framtidsutsikter. ”Jag skulle säga att karriärmöjligheterna är stora eftersom man kan jobba inom många olika områden” Både Anton och Olle tycker CAD-kurserna var bland de roligaste under utbildningen. Även LIA (Lärande i arbete) var väldigt givande, då de fick möjligheten att sätta kunskaperna på prov. LIA utgör ca en tredjedel av utbildningen. ”LIA:n har varit jätteviktig för att få en inblick i vad en elkonstruktör gör, samt självklart möjligheten att få ett jobb efter utbildningen.” berättar Anton. Olle fortsätter: ”Där fick man chans att stå i elkonstruktörens skor och få en bra grund till framtida jobb, man fick även möjligheten att visa framfötterna och nätverka sig in på arbetsmarknaden.”
Både Olle och Anton har fått fast anställning på sina LIA-platser. Om man funderar på att börja plugga tycker Anton man ska söka. ”Känner man att det är dags att ta nästa steg tycker jag man ska testa!” Olle instämmer: ”Sluta fundera om intresset finns, el är framtiden!”
Comments