top of page

Stort behov av yrkesutbildade i Norrbotten -yrkesvux snabb väg till nytt jobb



Vägen till jobb behöver inte gå via långa studier på universitet. Tvärtom. Störst behov av arbetskraft i norr finns inom branscher där yrkesutbildning på gymnasienivå räcker.


Genom en utbildning på yrkesvux kan du studera till allt från elektriker till barnskötare. Dessutom på distans med praktik på hemorten. Nu finns även möjligheten att plugga ett år med lön genom det nya omställningsstödet.


Överallt rapporteras nu om företagens stora behov av medarbetare, särskilt i norra Norrland. Bristen på personal är stor i alla branscher. Men det finns en snabb väg att utbilda sig för den som vill få jobb och även för företagen att få utbildningar som ger kompetensen de efterfrågar.

– Många tror att du måste ha universitetsutbildning men i de flesta fall räcker det med gymnasiekompetens. Vi kan dessutom skräddarsy regionala yrkespaket med utbildningar som branschen efterfrågar och som matchar deras behov, säger Marita Sikku, utbildningsledare på Lapplands Lärcentra.


Lapplands Lärcentra arbetar med att kartlägga vilka utbildningsbehov som finns och vilka bristyrken som är viktigast att lösa i regionen. Företag kan vända sig hit för att hitta eller skapa nya utbildningar som matchar branschens rekryteringsbehov. – Vi har ett stort tryck på företag som letar arbetskraft så den som utbildar sig inom yrkesvux törs jag garantera ett jobb efter utbildningen. Dessutom kan det finnas möjlighet att validera dina tidigare kompetenser vilket kan leda till kortare arbetstid. Med det nya omställningsstudiestödet finns nu möjligheten för fler att kunna studera.


Behåll lönen medan du studerar Omställningsstudiestödet börjar gälla den första januari 2023. Stödet riktar sig till yrkesverksamma som vill vidareutbilda sig eller skola om sig. Det är till för den som vill bredda sin kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Att vidareutbilda sig, eller kanske byta karriär helt, kan var svårt för den som är mitt i livet och har familj att försörja. Nu ska det bli enklare. Med hjälp av omställningsstödet kan du studera och samtidigt behålla 80 procent av din lön i ett år.


Anpassade studier Filip Hammarström, Kiruna och Andreas Kuoljok, Jokkmokk ville vidareutbilda sig men inte flytta. Lapplands Lärcentra löste problemet och Filip Hammarström utbildade sig till elektriker som lärling. – Det var svinbra. Det var väldigt bra att få vara ute och jobba under studierna och direkt få praktisera teorin. Dessutom var det skönt att inte behöva sitta i skolbänken hela dagarna. Det passade mig perfekt.


Största delen av studietiden tillbringar eleverna ute på ett företag. Där får de genomföra olika moment under handledning av någon på företaget. Och redan efter andra terminen fick Filip Hammarström en anställning på Fiber och Elkraft i Norr. – Just nu är jag ute och installerar belysning i skateparken i Vittangi.


"Dessutom var det skönt att inte behöva sitta i skolbänken hela dagarna. Det passade mig perfekt."

Andreas Kuoljok hade länge jobbat extra som slöjdlärare på högstadiet men utan behörighet kändes det osäkert. Av en slump, ute på en barnvagnspromenad, kom han i kontakt med rektorn på Lapplands Lärcentra och fick höra att de skulle starta en utbildning till träarbetare. – Jag kan hantverket att jobba med trä och snickeri. Men intresset växte ännu mer när jag började renovera hemma. Nu är jag arbetsledare på North Equipment, och det är tack vare min utbildning på yrkesvux.

Båda är nöjda med sitt val av utbildning. – Det var helt suveränt. Jag fick bra hjälp från skolan och nyttjade lokalerna på lärcentra för att plugga, säger Andreas Kuoljok. – Det är ett enkelt och tydligt upplägg. Jag behövde inte läsa en massa teori utan kunde vara ute i verkligheten och lära mig. Min handledare hade en plan för vilka jobb jag skulle utföra för att bli kvalificerad och godkänd, säger Filip Hammarström.


Vad skulle ni säga till den som funderar på att studera på yrkesvux? – Bara gör det. Det kan inte sluta fel och vill du arbeta mer praktiskt under studietiden är lärlingsupplägget perfekt, säger Filip Hammarström.

– Kör hårt! Det är kul och det är en bra utbildningsform. Siktar du på att snabbt få jobb är det ett jättebra val, säger Andreas Kuoljok.


5 fördelar med yrkesvux

1. Det är en snabb väg till jobb - de flesta utbildningar tar ungefär 1,5 år. 2. Bra feedback, hjälp och stöd från lärcentra. 3. Du kan anpassa studierna efter dina egna förutsättningar. Vill du skynda på är det möjligt - vill du läsa i lugnare takt går det också. 4. Du får snabbt lära dig hur yrket fungerar i verkligheten genom praktik på företag. 5. Du kan bo kvar på din hemort.


Det här är yrkesvux

Yrkesutbildningar på gymnasienivå ingår i det som kallas för yrkesvux. Det kan vara en snabb väg till jobb om du saknar yrkesutbildning eller vill byta yrkesbana. Du kan även vända dig till yrkesvux för att komplettera ditt nuvarande yrke med fler kurser. Om du är osäker på vilken utbildning eller yrke du ska välja - hör av dig till Lapplands Lärcentra så hjälper vi dig att hitta rätt.


7 saker du behöver veta om omställningsstödet

Det är CSN som har hand om det nya omställningsstudiestödet. Du kan få stödet i 44 veckor. Längre om du studerar på deltid. Du ska vara mellan 27 - 62 år. Du ska ha arbetat minst 8 av de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna. Utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknaden. Du måste studera på minst 20 procent.



bottom of page