Funderar du på att plugga eller byta yrkesbana? Välj en utbildning där du blir efterfrågad av företagen i norr. Bergmaterialingenjör, vattenkrafttekniker och distributionselektriker är tre yrken som näringslivet har stora behov av.
Plugga på distans med en handfull fysiska träffar. Och praktisera på de företag som behöver din kompetens. Så ser utbildningarna till bergmaterialingenjör, vattenkrafttekniker och distributionselektriker via Lapplands Lärcentra ut.
– Praktikperioderna har varit så roliga under utbildningen. Redan efter första perioden pratade jag med chefen och fick sommarjobb, och efter sommaren fick jag fast tjänst. Nu har jag världens roligaste jobb på vattenkraftverket Stornorrfors, säger Andrea Hägglund, som i maj tar examen från utbildningen Vattenkrafttekniker men fick anställning på Vattenfall under studietiden.
Teori och praktik
Vid några tillfällen under utbildningarna får du göra studiebesök, delta i labbar och genomgå säkerhetsutbildningar som branscherna kräver i yrkesrollerna. Träffarna och praktikperioderna ger dig stora möjligheter att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.
Under träffarna får du träna på att utföra praktiska moment och färdigheter som du kommer att behöva i din nya yrkesroll.
Beroende på vilket utbildning du går kan du exempelvis få lära dig hantera olika maskiner eller mätverktyg och besöka kraftstationer eller dagbrott för att få en ökad förståelse för drift och processer.
Britt-Marie Persson på Boliden Aitik sitter i ledningsgruppen för YH-utbildningen Bergmaterialingenjör.
– Det är så roligt när de studerande kommer på studiebesök och man får lära känna dem i verkligheten. Bergmaterialingenjörsutbildningen har många veckors praktik också, det gör steget mellan utbildning och yrkesliv kort. Sannolikheten att få jobb efter utbildningen är stor, både semestervikariat och fast jobb.
Kompetensbrist ger stort behov
Utbildningarna på Lapplands Lärcentra är breda och när de studerande är klara kan de jobba inom olika yrkesroller. Behovet efter bergmaterialingenjörer, vattenkrafttekniker och distributionselektriker har varit stort länge. Kompetensbrist och ökad rörlighet mellan personal och företag är anledningar till att efterfrågan har ökat. Nu är det flera företag som slåss om samma människor med rätt kompetens.
”Lärarna på utbildningen var så insatta och kompetenta inom sina ämnen - det var guld värt.”
Emma Larsson studerade till bergmaterialingenjör och jobbar nu på Boliden Aitik.
– Jag tycker utbildningen var så givande. För mig var det ett plus att den var på distans, då slapp jag flytta för att plugga. Lärarna på utbildningen var så insatta och kompetenta inom sina ämnen - det var guld värt.
Stora möjligheter till jobb
Både Andrea Hägglund och Emma Larsson är exempel på studerande som fått jobb redan under sina utbildningar. Utbildningarna på Lapplands Lärcentra har nära kontakt med företag som behöver de studerandes framtida kompetens, både genom att de varit med och utformat utbildningarna och att de sitter i ledningsgrupper där lärare, företag och studentrepresentanter möts. Den tydliga kopplingen till branschen och verkliga behov gör att de studerande är attraktiva på arbetsmarknaden – både under och efter studietiden.
Här är utbildningarna som ger jobb i norr:
Bergmaterialingenjör
Yrkeshögskoleutbildning Efter utbildningen kan du jobba som Processoperatör inom kross-, asfalt-, betongproduktion och malmförädling, Laboratorietekniker inom asfalt-, ballast-, betong- och processlaboratorium, Kvalitetstekniker inom gruva/metallurgi samt Konsult inom bergmaterial- och miljöområdet. Med utbildningen som grund är du även förberedd för ledande roller inom bergmaterial- och gruvindustri.
80 veckor lång
Distans
Cirka 3 fysiska sammankomster
CSN- berättigad
20 veckors LIA (Lärande i arbete)
Utbildningen startar 11 september 2023.
Distributionselektriker
Yrkesvuxutbildning Som distributionselektriker kommer du jobba med underhåll, reparation och nybyggnation av ledningsnät. Du kommer bland annat att besiktiga ställverk, utföra arbete i stolpar och göra jordtagsmätningar. Ditt jobb blir att se till att elektriciteten från kraftverken kommer fram till slutkunden. I utbildningen ingår säkerhetsutbildningar som branschen kräver.
40 veckor lång
Distans
Cirka 5 fysiska sammankomster
CSN- berättigad
10 veckors APL (Arbetsplatsförlagt lärande)
Utbildningen startar 21 augusti 2023.
Vattenkrafttekniker
Yrkesvuxutbildning
Som vattenkrafttekniker, eller drifttekniker som det också kallas, kommer du att jobba med periodiskt underhåll och övervaka processer i en kraftstation eller i en annan energiproducerande anläggning, till exempel ett värmekraftverk.
43 veckor lång
Distans
Cirka 5 fysiska sammankomster
CSN- berättigad
14 veckors APL (Arbetsplatsförlagt lärande)
Utbildningen startar 21 augusti 2023.
Comments