top of page

Här är utbildningarna som du får betalt för att plugga
Stoppar tanken på att vara en fattig student dig från att plugga?

Glöm studieskulder och tänk om. Här är sex utbildningar där du får betalt samtidigt som du studerar.


Deltidsbrandman

Du som anställd deltidsbrandman får utbildningen betald av räddningstjänsten som anställer dig. Utbildningen är totalt sex veckor lång och genomförs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Räddningstjänsten ersätter förlorad inkomst från din arbetsgivare under utbildningen, om det är aktuellt.Kriminaltekniker, forensiker eller utredare inom Polisen

Om du har en akademisk bakgrund kan du söka den funktionsinriktade polisutbildningen. Idag kanske du arbetar som exempelvis jurist, ekonom, IT-forensiker, socionom eller utredare.


Den funktionsinriktade utbildningen är en komprimerad variant av den ordinarie polisutbildningen och genomförs under drygt 1,5 år. Studierna sker på distans med fokus på de teoretiska ämnena, varvat med närstudier på campus för genomförande av praktiska moment som till exempel kriminalteknik, polisbilskörning, vapenhantering och fysisk taktik. Under tiden som du går utbildningen är du anställd på Polismyndigheten med lön. När du är klar erbjuds du fortsatt anställning i din specialistroll, men du har också polismans befogenheter vilket innebär att du kan delta vid ingripande, husrannsakan eller arbeta i yttre tjänst. Efter utbildningen kan du exempelvis jobba som forensiker, utredare inriktning finansiella brott, utredare cyberbrott, kriminaltekniker, operativ analytiker eller specialiserad gränspolis.


Kustbevakare

Under utbildningstiden till kustbevakare är du aspirant och har en tidsbegränsad anställning med lön. Under ditt första år får du 22 000 kronor i månaden, året därpå 26 000 kronor i månaden plus rörliga tillägg, och sista året får du 28 400 kronor i månaden.


Specialistsjuksköterska

Är du sjuksköterska och vill vidareutbilda dig utan att tappa inkomsten? Då kan specialistutbildningen vara något för dig. Den ger dig en utbildningsanställning med full lön och villkor enligt kollektivavtal under specialiststudierna.Röntgensjuksköterska


Officer

Läser du Försvarsmaktens officersutbildning får du utöver mat och boende, resor vid in- och utryckning, ersättning för mat de helger du inte är på skolan och tillgång till kläder och utrustning. Dessutom tjänar du 140 kronor per dag, skattefritt. Det blir cirka 4 200 kronor i månaden. Utbildningen tar tre år och leder till en akademisk yrkesexamen med 180 högskolepoäng.


Elektriker

Utbildningen som företagslärling pågår i två år och erbjuder 1 000 timmar skolförlagd utbildning med lärare i kombination med arbete. Du anställs av ett företag redan första dagen och får lön under hela tiden. Företagslärling är ett samarbete mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet. Läs mer här.


Comments


bottom of page